19.02.2018 12:58

2018 02 19 Ostašovský masopust

Letošní masopust připadl na 10. 2. 2018.  Den vítal maškary mrazem a zataženou oblohou, skrz mraky tu a tam vysvitlo slunce. Sraz byl v 9 hodin u kostela, kde začaly přípravy (stavění stánků, lavic, stolů, nošení zásob, zajištění ozvučení, přípravy zázemí pro maškary..). Po dvanácté hodině se všichni odebrali do školy, kde se z obyčejných lidí začaly tvořit neobyčejné postavy masopustu (Laufr, Starosta a paní Starostová, Slaměný, Ženich a Nevěsta, Turci, Bába s nůší, Medvěd a Medvědář, Kominík, Cikánka, Ras a Kobyla, a další tradiční i netradiční maškary). Přidává se i živá hudba - Folklórní skupina Šafrán se svými maskami a nástroji. Díky chřipkové epidemii letos chybí několik tradičních masek z řad spolkařů a bohužel i druhá kapela - Trifikus, která již několik let tvoří nedílnou součást ostašovského průvodu masek.
   
Ve 13 hodin Laufr zahájil Ostašovský masopoust představováním jednotlivých maškar a přiblížil návštěvníkům i jejich dávné úlohy v každodenním životě vesničanů. Když nastoupily všechny masky, požádal Laufr jejich jménem Starostu o povolení k průvodu vesnicí a bujarému veselí. Když byl souhlas vydán a zpečetěn, dal se masopustní průvod do pohybu v čele se Starostou a paní Starostovou. Jako každoročně měl i letošní průvod průvod pět zastavení se scénkami, tři z toho s občerstvením u místním obyvatel. Neumanovi jsou neuvěřitelní hostitelé, jídla a pití tu je vždy nachystáno pro celý průvod a už předem se dotazují na termín masopustu!  Rjabců "masopustní sněhobar" se sněhuláky i letos odolal teplému a deštivému počasí (nemají náhodou Rjabcovi sněžné dělo?) a i tady se jedlo a pilo dosytosti. Nedá se nezmínit i nabídka vynikajících pravých moravských koláčkyů a slivovičky u Urbanů, která již téměř na konci průvodu přijde maškarám velmi k chuti.
 
Průvod končí u kostela, kde už je netrpělivě očekáván, probíhá zde totiž poslední scénka "Soud s Kobylou" (odsouzení a poprava Kobyly za všechny hříchy, k radosti dětí přichází ale i následné oživení Kobylky a tanec z radosti, že šehno dobře dopadlo). Ještě zbývá vyhlásit nejhezčí masky, zasoutěžit si v pojídání koblih (které Kobyla cestou poztrácela) nebo koláčů se zapečenou mincí a masopustu je konec. Masky v bujarém veselí pokračují ještě do půlnoci v restauraci U Mitika, ale nejprve vše uklidí a uvedou v obci do pořádku, jak slíbily před začátkem průvodu svému Starostovi.
 
Děkujeme  tímto všem sousedům za vřelá přijetí a bohaté pohoštění, maškarám za skvělé zážitky, muzikantům za živou hudbu, děkujeme všem našim příznivcům a podporovatelům, pomocníkům a sponzorům. Těšíme se již dnes na další ročník s vámi!
HL
 

—————

Zpět