22.04.2013 20:28

Bum!Prásk! Znělo Ostašovem

V Ostašově na sto dvacet vojáku zrekonstruovalo historickou bitvu ze sedmileté války. Přípravy trvaly půl roku.
 
Bubnování, střelba, prach a především vojsko. To v sobotu odpoledne naprosto ovládlo Ostašov. U příležitosti Poutních slavností si tu zároveň připomněli bitvu ze sedmileté války, která významně zasáhla historii Liberce.

Nápad na rekonstrukci bitvy dostali organizátoři poté, co se nalezly kostry na na Nerudově náměstí v Liberci. „Při opravě se našly zachované kostry vojáků z 18. století, kteří zemřeli za sedmileté války po bitvě u Liberce. To nás přivedlo na myšlenku si toto připomenout," řekla předsedkyně sdružení Spolku přátel Ostašova Pavla Haidlová.
Uspořádat bitvu na poutních slavnostech mělo také velký význam. „Všeobecně se zajímáme o  hist orii  Ostašova. Kostel svatého Vojtěcha byl postaven za peníze, které dostali kdysi místní občané za utrpení, která je potkala v sedmileté válce. A když se pořádají Poutní slavnosti ke cti svatého Vojtěcha, kterému je kostel zasvěcen, nebylo co řešit," vysvětlila Haidlová.

Podle předsedkyně Spolku přátel Ostašova trvaly přípravy na zhruba hodinovou ukázku bitvy, kde proti sobě stála vojska Pruska a rakouských dědičných zemí, zhruba půl roku. A sklidila většinou pozitivní ohlasy.

„Setkávám se jen s kladnými ohlasy, všem se to líbilo," míní Haidlová. Při odchodu z místa konfliktu měli diváci většinou úsměv ve tváři. „Byl to krásný zážitek. Jen jsem trochu ohluchl, bylo to samé bum, prásk a prásk, ale jinak bezva," konstatoval Liberečan Petr Košický.

Bitva byla tragická zejména proto, že na obou stranách stáli Češi. I proto by ji pořadatelé chtěli každý rok připomínat. „Rádi bychom rekonstrukci bitvy zopakovali, ovšem všechno bude záviset na tom, jestli se nám podaří oslovit dostatek sponzorů," upřesnila předsedkyně Spolku přátel Ostašova Pavla Haidlová. Kromě bitvy si na Poutních slavnostech návštěvníci mohli prohlédnout také dobový vojenský tábor. Pořadatelé připravili i kulturní program v podobě pěveckých a divadelních vystoupení. Příchozí ochutnali i tradiční dobové pokrmy.

Autor: Hana Šmídová

zdroj hledejte ZDE

 

—————

Zpět