26.04.2014 19:42

U Liberce se znovu bojovalo, jako za Sedmileté války

Milovníci historie si 26. dubna u Ostašova u Liberce připomněli bitvu mezi rakouskými a pruskými vojsky, která se tu odehrála 21. dubna 1757 a podle historiků byla hlavním milníkem Sedmileté války.

U Liberce se dnes znovu bojovalo. Milovníci historie si u Ostašova připomněli bitvu mezi rakouskými a pruskými vojsky, která se tu odehrála 21. dubna 1757, a podle historiků byla hlavním milníkem Sedmileté války. Válka o území, peníze a moc, byla bratrovražedná. U Liberce tehdy proti sobě na obou stranách stáli Češi, řekl ČTK archeolog Severočeského muzea Petr Brestovanský. Právě on zkoumal pozůstatky vojáků z té doby, které se našly při rekonstrukci ve městě.

Učebnice dějepisu o bitvě mlčí, veřejnost tak o ní mnoho neví. Podle Brestovanského v poli proti sobě stálo na 30.000 vojáků. Rakouská armáda tu byla poražena a Liberec ovládli Prusové. Na obou stranách byly stovky zraněných a padlých, další vojáky pak zabila tyfová epidemie, které padli za oběť i mnozí obyvatelé města. Bitvu dnes v Liberci připomíná snad jen název ulice Na Bojišti.

Rekonstrukce bitvy se v Liberci uskutečnila teprve podruhé a sjeli se na ni vyznavači historie nejen z Česka, ale i z Německa a Polska. Po letech u Ostašova znovu zněly bubny a vojenské povely, děla byla slyšet na míle daleko. Krev ale netekla, i když se proti sobě v poli postavilo na 160 mužů v historických uniformách.

Milovníci historie si 26. dubna u Ostašova u Liberce připomněli bitvu mezi rakouskými a pruskými vojsky, která se tu odehrála 21. dubna 1757 a podle historiků byla hlavním milníkem Sedmileté války.

Vojenské ležení, pochod armád i samotná bitva však byly jen jednou z řady atrakcí Ostašovských poutních slavností, kterými se místní spolek snaží získat peníze na obnovu zdejšího kostelíka sv. Vojtěcha. "Snažíme se to ale držet v našem duchu, nepouštíme sem žádné stánkaře, všechno si děláme sami," řekla ČTK Pavla Haidlová, předsedkyně Spolku přátel Ostašova, který slavnosti organizuje.

I zdejší kostelík je s bitvou úzce spjatý. Stojí na místě dřevěné kaple, kterou tu pár let po válce nechali postavit místní obyvatelé. Zaplatili ji penězi, které dostali jako odškodné. Na místě kaple byl pak v roce 1833 postaven zděný kostel a jako upomínka na Sedmiletou válku byly nad vchodem zazděny dvě dělové koule. Odstraněny byly při rekonstrukci kostela. Památka dnes patří městu Liberci a není v dobrém stavu. Spolek si ji pronajímá a postupně ji opravuje.

Uvedla ČTK

—————

Zpět