11.01.2017 22:19

2017 01 11 Blíží se masopust

Čas oslav (regionálně nazývaný fašank, končiny či ostatky) označuje období od Tří králů do Popeleční středy. Název Popeleční středa pochází ze zvyklosti pálit palmy či kočičky, kdy se vzniklý popel používal při bohoslužbě. Věřící jím jsou znamenáni na čele a připomínají si tak vlastní smrtelnost. Písemné doklady o masopustních oslavách spadají do 13. století, avšak kořeny fašanku můžeme najít v pohanských rituálech a slavnostech, jakými byly řecké a římské slavnosti lásky, smíru a plodnosti) a bakchanálie (oslavy k poctě boha vína a úrody Dionýsa). Příchod slunce, síly a plodnosti se náležitě vítal a předznamenal tak i tradici zvanou MASOPUST. Jak tyto oslavy probíhají?

 

Od brzkého rána se na určeném místě scházejí jednotliví členové masopustního průvodu, aby se stihli převléknout a nalíčit do konečné podoby své maškary. I když bývá složení masek v průvodu ovlivněno regionem a dobou, tradiční masky, které mají svojí symboliku a funkci, se zpravidla vyskytují v průvodu vždy. Často také muži oblékají kostýmy ženské a naopak.

Průvod nejroztodivnějších masek chodí po vsi za doprovodu kapely a pokud Laufr dohodne s hospodářem pozvání maškar do stavení (můžete si objednat!), muzikanti hrají písničku, maškary zpívají koledy a na oplátku bývají pohoštěny a dostanou výslužku. Hospodyně připravovaly sekanou pečeni, nesměla chybět pálenka na zahřátí, slanina a sladké pečivo – koblihy, trdelníky, koláče, vdolečky, bramborové šišky nebo Boží milosti. Po celodenní obchůzce průvod zakončí svou cestu na předem domluveném místě (Park u kostela), kde „porazí“ Kobylu nebo pochová basu (symbolizuje konec tanečních a hudebních veselic).

PŘIDEJTE SE v Ostašově 25. února 2017 ve 13 hodin DO PRŮVODU MASEK!

příprava maškar od 12 hodin v místní škole

—————

Zpět