11.08.2013 21:40

2013 08 11 Návštěva Spolku Ostašova na Českokamenicku

Dne 10. 8. 2013 jsme v rámci celodenního výletu navštívili spřátelené OS Pod Studencem. Více o naší návštěvě krásně vypovídá předsedkyně sdružení paní Jitka Tůmová:

V sobotu 10. srpna 2013 nás navštívili členové Spolku přátel Ostašova. Setkání se uskutečnilo poté, co jsme získali informaci, že také oni uspořádali rekonstrukci bitvy, která u Liberce probíhala v dubnu 1757 v rámci sedmileté války. Slovo dalo slovo… a po několika vyměněných e- mailech jsme dohodli termín jejich příjezdu na Českokamenicko. Vše bylo domluveno a tak jsme se na návštěvu již mohli pouze těšit.

U Schiffnerova kříže v Lipnici čekala na Ostašováky paní Hana Michálková se svým manželem a Janou Novotnou. Cestou do Studeného jim ukazovali opravený sakrální prostor v Hluboké rokli, sv. Michaela a Lehmannovy pomníčky. 

A potom už jejich malý autobusek přijel na parkoviště do Studeného. Tady na ně čekalo několik dalších členů našeho sdružení.

Těžko se hledají slova k vyjádření vzájemných oboustranných pocitů ze setkání. Bylo milé, velice vřelé, inspirující a dodalo nám vědomí, že jsou v naší zemi lidé, kterým záleží na tom, v jakém místě žijí oni a budou vyrůstat jejich děti. Dodalo nám sílu pokračovat v naší práci.

Během neformálního posezení u Mrákotů, kterým děkujeme za laskavé přijetí a pohoštění hostů, jsme si povídali o naší práci. Pochopili jsme, že máme nejenom stejné zájmy, ale také zcela identické problémy. Oni oproti nám mají jedinou výhodu, že jsou věkově mladší a rekrutují se z trvalých obyvatel Ostašova. Jejich iniciativy jsou obdivuhodné a rozsah činnosti je zcela neuvěřitelně úžasný. O jejich práci a opravě kostela sv. Vojtěcha se můžete více dozvědět na www.ostasov.eu  Podívejte se, stojí to za to …. Domluvili jsme se, že jim návštěvu oplatíme a přijedeme se podívat k nim do Ostašova.

….. Proč se mi náhle vtírají slova moderátora z předávání certifikátů Nadace OF v kulturním centru ambasády USA vyřčená směrem k občanským sdružením a jiným iniciativám zachraňujícím drobné kulturní památky: „Pamatujte si, že Vy jste elitou národa!“

J. Tůmová

DĚKUJEME, bylo u vás krásně!

Odkaz na stránky OS Pod Studencem najdete ZDE

Fotografie najdete v galerii v příslušném roce a datu.

—————

Zpět