05.11.2012 00:00

Vojáci pohřbeni pod Nerudovým náměstím pocházejí z Panonské nížiny

 

Liberec - Archeologové už zjistili, odkud pocházejí někteří vojáci, kteří byli pohřbení pod Nerudově náměstím v Liberci. Dopomohly k tomu velmi dobře zachované kostry vojáků z osmnáctého století, kteří zahynuli za sedmileté války po bitvě u Liberce.

 
Jeden a půl metru pod zemí leží na Nerudově náměstí v Liberci až 900 mrtvých pruských i rakouských vojáků, kteří zde zahynuli během bitvy u Liberce v roce 1757.
 
 
 

Archeologové společně s archeogenetiky zjistili, že tito vojáci pocházejí z Panonské nížiny v současném Maďarsku. Tento závěr odborníků potvrdily genetické testy z koster vojáků. V letech 1757 až 1758 stáli proti sobě v libereckém Ostašově pruští a rakouští vojáci. Na Nerudově náměstí byl tehdy špitál, kde se ranění vojáci léčili. 

Řada jich zemřela a byli tam proto pohřbeni. Liberečtí archeologové od roku 2002 odkryli na náměstí na šest desítek koster. Archeogenetici, kteří se zabývají genetickým původem lidí, žijících před mnoha stovkami let, už prozkoumali dvě kostry a vědí, že nalezení vojáci pocházeli z území současného Maďarska. V současné době se dokončuje přeměna Nerudova náměstí na odpočinkovou zónu. Hotovo má být do konce listopadu. 

Vojáci, kteří zde během sedmileté války padli, budou mít v těchto místech také svůj památník. Jeho podoba ale zatím není známá a jeho instalace proběhne nejspíše až na jaře.

Autor: Hana Šmídová

Zdroj

 

 

—————

Zpět