04.06.2012 07:52

Děláte z nás hnojník Liberce!

Liberec - Lidé z Machnína 
a Ostašova se vydali 
v sobotu na pochod proti chystané průmyslové zóně.

V libereckých čtvrtích Machnín a Ostašov to vře. Místní se obávají toho, že sem město umístí další průmyslovou zónu. Proto se v sobotu vydali na osmikilometrový pochod přes území, kde by měla zóna ležet. V podvečer pak na besedě s náměstky Jiřím Rutkovským (USZ), Jiřím Šolcem (Liberec občanům) a zastupitelkou Karolínou Hrbkovou (Změna pro Liberec) bouchaly emoce.„Protestní pochod jsme připravili proto, aby se lidi dozvěděli, co se na nás chystá. Úmyslně jsme trasu vedli po okraji budoucí zóny, kam až budou průmyslové podniky sahat," vysvětlil za organizátory akce Milan Porš.

PROŠLI SI PRŮMYSLOVOU ZÓNU. Lidé z Machnína a Ostašova se v sobotu vydali na pochod místy, kde má v budoucnu být průmyslová zóna. Pak ve škole v Ostašově diskutovali s náměstky Jiřím Rutkovským a Jiřím Šolcem a zastupitelkou Karolínou Hrbkovou o tom, zda

Lidé se bojí hluku i větší prašnosti
Do areálu se podle místních plánuje přestěhovat také třeba drtička suti. Zóna bude sahat až k obytným domům, výrazně zhorší životní prostředí ve čtvrtích a zničí přírodu. Zničí ornou půdu. A přírodu kolem. Bojíme se zvýšeného prachu, hluku i provozu nákladních aut na silnicích," řekla jedna z účastnic pochodu, Helena Rjabcová. K protestujícím se přidal také známý herec libereckého Divadla F. X. Šaldy Martin Polách. „Bydlíme tady. Na pochod jdeme celá rodina, protože chceme uchránit přírodu i lidi," prohlásil.

Námitku podepsalo téměř 1200 lidí
Nový územní plán začne platit od roku 2014. Do té doby mají lidé možnost projekt zvrátit. Pod námitku ostatně nasbírali už bezmála 1200 podpisů.
„Chcete z našich čtvrtí udělat hnojník Liberce," osočil jeden z místních na večerní besedě zástupce města. Občané diskutovali o tom, jestli vůbec město potřebuje další průmyslovou zónu a proč se raději podniky nenastěhují do opuštěných areálů po firmách, jež zkrachovaly.„Kvůli tomu, aby bylo město pro případné investory atraktivní, musíme mít vymezené plochy pro výrobu. Bez investorů se město rozvíjet nebude. Nebude přibývat obyvatel, budou se ztenčovat daňové příjmy a radnice pak nebude mít peníze třeba na to, aby udržela divadlo nebo zoologickou zahradu" vysvětloval Jiří Šolc.

Náměstek Rutkovský uvedl, že průmyslovou zónu nechce žádná čtvrť. „Když ji namalujeme jinde, ozvou se lidé, kteří žijí tam," řekl. „Pokud přesvědčíte aspoň 20 zastupitelů, zónu mít nebudete," dodal. Zónu by měla doplnit také nová okružní silnice. Také tu si samozřejmě lidé nepřejí.

Zdroj: Liberecký deník

diskuze pod článkem: odkaz zde

 

 

—————

Zurück