26.01.2012 12:07

Liberecký deník

To mi řekněte: Kdo je tady to město?

Liberec - Potlesk, smích, ale také nesouhlasné hučení. Takovou kulisu včera v podvečer vytvořili lidé v zasedací síni liberecké radnice.

Vedení města zde představilo finální seznam projektů IPRM, které si rozdělí dohromady 540 milionů korun evropských dotací. Na debatu dorazilo několik desítek občanů, převážně kritiků záměrů, jež se do indikativního seznamu dostaly.

„Na všechny projekty, které bychom si přáli, se nedostane. Nemůžeme se tvářit, že na ně máme, spoluúčast ve výši 15 procent je velká zátěž,“ podotkl náměstek pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD). „Město záměry posuzovalo z několika kritérií,“ dodal.

Na jeho slova se ale ozvalo několik přítomných. „Kdo to je, to město? To snad jsou lidé, jeho obyvatelé. A těm nic k posouzení vedení radnice nedalo,“ rozzlobila se známá liberecká aktivistka Alena Dvořáčková s tím, že v jiných městech dělají radnice dopředu mezi obyvateli anketu o tom, kterému projektu by lidé dali přednost.

Přítomným například vadilo, že ze seznamu projektů vypadla Hala pro trampolínu, za kterou by ani nemusel Liberec hradit spoluúčast. Kritika se snesla i na některé další záměry, třeba na Muzeum historie tramvajové dopravy. Lidé se ptali, kdo bude platit chod muzea a jakou bude mít objekt, který má vyrůst v areálu výstaviště, náplň.

Naopak žádné námitky nikdo neměl vůči projektům Libereckého kraje, kde je třeba revitalizace areálu Jedličkova ústavu v Liberci.

 

 

—————

Zurück