15.02.2012 13:23

Žijeme tu v přírodě, novou silnici nechceme, zlobí se lidé v Ostašově

Obyvatelům libereckých čtvrtí Ostašov a Karlinky se nelíbí změny územního plánu, které odhlasovali liberečtí zastupitelé. Nesouhlasí s tím, aby zde vznikla další průmyslová zóna a vedla tudy nová silnice. Jsou ochotní se obrátit i na soud.

Lidé v Ostašově bojují proti změnám v územním plánu, podle nějž by zde měla

Lidé v Ostašově bojují proti změnám v územním plánu, podle nějž by zde měla vyrůst průmyslová zóna a nová silnice. Na snímku Irena Balogová (vlevo) a Pavla Haidlová, členky Spolku přátel Ostašova. | foto: Ota Bartovský, MF DNES

"Jsme hodně rozčarovaní z toho, jak se k nám politici chovají. Myslím, že nadobro ztratili naši důvěru, protože se od nás nechali zvolit a teď jsou proti nám. Nejlepší by bylo vyházet je z oken radnice a dát tam nové lidi," říká zcela vážně Irena Balogová, členka Spolku přátel Ostašova.

Liberečtí zastupitelé na lednovém mimořádném zastupitelstvu odhlasovali i přes odpor obyvatel i příslušných orgánů životního prostředí, že napříč Ostašovem povede mezi domy sběrná komunikace. Ta by měla navazovat na rozšířenou  průmyslovou zónu Sever, která má zabrat nejkrásnější ostašovské pozemky.

"Během týdne se nám podařilo sehnat pod námitky proti navrhovanému územnímu plánu 1 137 podpisů, přičemž v Ostašově, Karlinkách a Horní Suché žije o téměř sto lidí méně. Podepsali nám to i lidé, kteří tudy jezdí na kole nebo zahrádkáři ze zdejší kolonie," vysvětluje předsedkyně Spolku přátel Ostašova Pavla Haidlová.

Nejde jen o podpisy, ale záporná stanoviska ministerstva životního prostředí a odborů životního prostředí Libereckého kraje i magistrátu.

"My tady žijeme jako v přírodě. Chodí tady srnky, běhají lišky a teď nám to tady chtějí celé vybetonovat," popisuje Bohumil Škrabálek, kterému má silnice vést pod okny. O tom, že by mu nová cesta vedla těsně kolem domu, ale žádné rozhodnutí nedostal.

Lidé magistrátu nevěří

"Sem se přeci nic nevejde," ukazuje Škrabálek na možná patnáctimetrovou mezeru mezi svým domem a protihlukovou stěnu Kovošrotu.

O tom, jestli silnice povede právě tudy, zatím rozhodnuto není. "V tuto chvíli to nelze jednoznačně říci, protože projednávání územního plánu není u konce," uvádí Jiří Rutkovský, náměstek liberecké primátorky.

Podle něj bude radnice klást důraz na prověření varianty v ulici Domky, mezi Kovošrotem a slévárnou, tak, jak to navrhuje Spolek přátel Ostašova.

"Nevěřím jim ani slovo. Oni si na demokracii jen hrají. My jim dáváme návrhy k něčemu, co už dávno rozhodli. Je absurdní, že tady chtějí postavit dvě nové silnice, když ty stávající jsou rozbité a nemáme tady chodníky ani kanalizaci," zlobí se Haidlová.

"Proto jsme zahájili jednání s obyvateli Machnína a Doubí, protože i tam rozhodli zastupitelé proti jejich vůli. Chceme bojovat společně a když to jinak nepůjde, obrátíme se také společně na soud," dodává velmi rozhodně Haidlová.

 

 

—————

Zurück