28.01.2015 11:53

V kostele svatého Vojtěcha objevili vzácnou, ale poničenou křížovou cestu

Ostašov - Se záchranou kostela svatého Vojtěcha v libereckém Ostašově, o které už Deník informoval, souvisí i maximální obnova inventáře. Mezi vzácnými předměty lidé ze Spolku přátel Ostašova (SPO) objevili křížovou cestu z roku 1821 vytvořenou technikou podmalba na skle.
 

KŘÍŽOVÁ CESTAAutor: Spolek přátel Ostašova

„Poničené obrázky převzalo do správy liberecké arciděkanství s tím, že je nechá restaurovat. Protože máme snahu uchovat co nejvíce původních věcí z kostela, snažila jsem se alespoň o to, aby se křížová cesta do kostela vrátila v kopiích," řekla předsedkyně SPO Pavla Haidlová.

Podmalba na skle Je prastará a na představivost velice náročná malířská technika, kdy se z rubové strany maluje na průhledné sklo. Technika byla známa již ve středověké Itálii, kde se tímto způsobem doplňovaly zlatnické práce a miniatury. Jako samostatné řemeslo se zrodila v západní Evropě na konci 16. století.

 

„Požádala jsem o grant a Nadace Preciosa tento projekt podpořila. V současné době se na kopiích čtrnácti obrázků již pracuje. Mladý grafik Radim Kučera obrázky maluje stejnou technikou tedy podmalbou na sklo, sehnali jsme i stará skla, takže se opravdu kopie i v tomto směru velmi blíží originálům," dodala Haidlová. Kopie obrázků by spolek rád vystavil na Ostašovských poutních slavnostech v kostele.

Kostel svatého Vojtěcha je v péči dobrovolníků od roku 2011. O rok později byly v kostele provedeny opravy většího rozsahu. Mezi ně se řadí částečná sanace vnitřních omítek. Zároveň se v rámci této opravy instalovaly nové rozvody elektřiny. Zabudovalo se dobové osvětlení.

Práce pokračovaly v roce 2013 renovací a opravou naddveřní části vchodových dveří. Nový lesk získal původní lustr. Započaly práce na renovaci a opravě kostelních hodin.

V roce 2014 byly zahájeny práce na opravě kostelní věžičky. Ta bude nově oplechována a opatřena krytinou z břidlice, do které budou usazeny ciferníky. Po mnoha letech tak budou hodiny opět Ostašovákům ukazovat a měřit čas.

Křížová cesta

Křížová cesta nebo také obecně nazývaná Kalvárie je výtvarně zpracovaný popis událostí (obvykle ve formě čtrnácti zastavení) podle starokřesťanské tradice spojených s cestou Ježíše Krista od soudního stolce Pilátova až na jeruzalémské popraviště horu Kalvárii. zdroj: wikipedia.org

 
 

Autor: Romana Prošková

ZDROJ

 
 

 

—————

Zpět