03.03.2014 19:45

Ostašovští se na masopustu veselili tradičně

OSTAŠOVSKÝ MASOPUST

„Čeká vás velká láska. Moře peněz. Deset dětí, co za vás budou pracovat, samé štěstí, samé štěstí…," blekotá s přízvukem cikánská věštkyně. V jedné ruce dřímá dlaň, ze které zběsile luští a v druhé černý pytlíček, ve kterém cinkají mince. „Tyhle dukáty půjdou na náš ostašovský kostelík," slibuje cikánka a bere útokem další procházející. Okolo stánků se vine nekonečná fronta a všude voní jitrnice, bramboráky, klobásy, koláče a jiné sladké i slané dobroty. K překvapení všech za velmi lidové ceny. Z obou stran silnice se začíná vytvářet dav zvědavců. Kapelu už ladí a moderátor hází jednu hlášku za druhou. „Vy, co čekáte na masky, už to brzy přijde, vy, co jste se přišli jen najít a napít, jezte a pijte."

V tom už přicházejí první maškary: podivný doktor s koněm, parta cikánských věštkyň, klauni, zajíčci, odpadková i králičí rodina a mnoho dalších. Průvod uzavírá hejtman s manželkou, která je zmalovaná hůř než Marfuša. Následuje arogantní nabubřelý projev vládce, který nakonec masopust povolí a veselice může začít. Celý průvod maškar se prochází obcí. Stánky ale neosiřely nadobro, někteří nadšenci si pořád ještě dávají do nosu.

OSTAŠOVSKÝ MASOPUST se konal potřetí. Ani letos nechyběly tradiční masky, zvyklosti a říkadla

„Když se masopust konal poprvé, bylo mínus dvacet stupňů. Přemýšleli jsme, že ho zrušíme, ale nakonec se během dvou dnů oteplilo proběhl na sněhu a se sluníčkem. A bylo to super. Loni byla šílená fujavice a zima. Mělo to ale své kouzlo. Na fotkách a video záběrech to vypadá parádně a má to atmosféru. Letošní třetí masopust je nejpohodlnější. Máme jarní počasí," pochvaluje si Pavla Haidlová, předsedkyně Spolku přátel Ostašova.

Během roku spolek pořádá nejrůznější nejen kulturní akce. Nejbližší jsou poutní slavnosti ke cti kostela a jeho patrona sv. Vojtěcha. Uspořádáme také ukázku bitvy u Liberce, neopomíjíme ani slavnostní mši, koncerty historických kapel. „Dále chystáme Ostašovskou noc s regionálními kapelami, Noc kostelů, adventní koncerty i toulky minulostí a tak dále," slibuje předsedkyně.

Ostašov Spolek přátel Ostašova založili místní za účelem, aby se mohli starat o zchátralý kostel sv. Vojtěcha. „Jako občanské sdružení máme větší šanci získávat peníze na opravy. Za tři roky se nám podařilo opravit omítky, hodiny, nové ciferníky, osvětlení opravili jsme i původní lustr a vyměnili okna," vyjmenovala předsedkyně Pavla Haidlová. Ostašovští chtějí zachovat vše původní. Další jejich metou jsou varhany. Ty ostašovskému kostelu věnovalo město Žitava. Nyní se nacházejí v kostele U Obrázku. „Rádi bychom je vrátili. Než jsme dostali kostel do nájmu, tak pro ně tady podmínky nebyly, ale teď už se nám je podařilo připravit," řekla Haidlová. 

Autor: Hana Langrová

Odkaz na článek ZDE

—————

Zpět