10.04.2013 00:00

Potřebujeme chodníky, ne další průmyslovou zónu, protestují v Liberci

Nevíte, co je pro vás dobré. Tak si lze přeložit snahu vedení liberecké radnice postavit přes odpor lidí z Ostašova na zelené louce novou průmyslovou zónu. Děje se tak proto, že Liberec už nemá investorům co nabídnout, neboť průmyslové zóny na jihu a severu jsou téměř plné.

 

Ivan Zajíc ze Stráže nad Nisou žije v blízkosti stávající liberecké průmyslové zóny Sever. Výhled má na dlouhou a vysokou šedivou stěnu tovární haly.| foto: Ota Bartovský,MAFRA

Vznik nových pracovních míst je hlavní argument, který vedení radnice užívá k prosazování nové průmyslové zóny. Proti ní je však velmi silný odpor obyvatel. 

"Loni jsme podali tisíc tři sta námitek. Nechceme zónu a nepotřebujeme sběrnou silnici. Potřebujeme chodníky, abychom nechodili v příkopech, a opravené stávající silnice. Vedení města tvrdí, že to přinese mnoho pracovních míst. Kdo ale zaručí, že tady nebudou jen nevzhledné sklady, v nich bude dělat pár Ukrajinců nebo Poláků?" ptá se Pavla Haidlová, členka Spolku přátel Ostašova, jehož hlavní ideou je zachovat vesnický charakter Ostašova.

Problém je v tom, že v této čtvrti jsou poslední volné plochy, kam lze průmyslovou zónu v Liberci umístit. Na to vedení radnice apeluje.

"Ostašovská zóna umožní pouze výrobu, neumožní skladování, bude možné vytvářet pouze provozy výrobní, které nabídnou nová pracovní místa," řekl pro ČTK náměstek liberecké primátorky Jiří Rutkovský.

Primátorka novou zónu obhajuje

Také primátorka Martina Rosenbergová jinou možnost nevidí. Na otázku, proč si myslí, že je stavba průmyslové zóny v Ostašově důležitější, než spokojenost lidí, kteří se jí zubynehty brání, odpověděla: "Nikdy jsem neřekla, a ani si nemyslím, že by průmyslová zóna byla důležitější než spokojenost občanů. Je ale nezbytné myslet i na budoucnost. Současně je důležité si uvědomovat, že jde o územní rezervu. Vážně se nedomnívám, že by tam v současné ekonomické situaci v nejbližších letech nějaký průmysl vyrostl. Pokud by byla jiná možnost, kam zónu umístit, byla bych první, kdo by toto podpořil." Liberecké průmyslové zóny pomohly snížit nezaměstnanost v regionu, který byl postižen velkým útlumem tradičních oborů, jako byl například textilní průmysl. "Nikdy se nepodařilo počet pracovních míst vrátit na původní stav. Dnes zaměstnávají zdejší průmyslové zóny asi osm tisíc lidí. Zmizelých míst však bylo v Liberci přibližně dvakrát víc. Jestli nové zóny přinesou pracovní místa? Určitě, problém je tom, že asi čtvrtina všech, kteří v nich pracují, jsou zahraniční dělníci a tento poměr nikdy jiný nebude," uvedl odborář Milan Šubrt.
 

Opozice: Lidé musí být vyslyšeni, jinak to není demokracie

Podle něj není stavba nových zón univerzálním lékem. Pět procent nezaměstnaných prý nikdy pracovat nebude. (Nezaměstnanost je dnes na Liberecku 8,3 %.)

Vedení města však chce o novém územním plánu s obyvateli ještě diskutovat. "Radnice to prezentuje jako jeho představení. To je špatně. Vedení města musí respektovat připomínky lidí a zapracovávat je do plánu. Ne, že si je vyslechne, a udělá to tak, jak potřebují. Je to jen hra na demokracii. Dávno je rozhodnuto," tvrdí opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Změna pro Liberec).

 

—————

Zpět