24.10.2016 22:32

2016 10 24 Opravené lavice, vybílený kostel - těšíme se na advent!

Od září zajišťují členové spolku opravu kostelních lavic. Původní lavice byly dříve přisunuty z jedné strany ke zdi kostela, která byla vlhká. Dřevo díky tomu tlelo a především části přisazené ke zdi, se začaly rozpadat. Díkybohu se podařilo na opravu lavic získat dotace a to hned z několika zdrojů (Nadace Preciosa, Nadace ČEZ a Nadace OF). 

Během zajišťování oprav kostela nebo jeho inventáře se členové spolku snaží zachovat co nejvíce původních prvků. Díky tomu byla během opravy vchodových dveří vyměněna jen část,  jinak zůstal materiál i kování původní. Stejně tomu bylo i u lavic. I tady byly snaha zachovat co nejvíce původních prvků. Tady bylo, bohužel, nutné vyměnit skoro polovinu. Aby se sjednotila barevnost (nové díly byly světlé, staré původní tmavě hnědé), byla zvolena konečná úprava také v provedení tmavě hnědá. Pro budoucí generace však pod barvou zůstaly na původních dílech zachovány popisky a částečně i původní barva.

V době, kdy byly lavice v truhlárně, využilo se volného prostoru a kostel se nechal vybílit. Velmi tím "prokouknul".  Opravené lavice se tedy vrátily do sněhobíle vymalovaného kostela, který voněl čistotou. V dohledné době budou ještě opatřeny zrestaurovaným původním kováním.

Fotografie najdete ZDE

—————

Zpět