02.06.2012 00:00

Potřebujeme jiné věci než haly

Liberec - Stop průmyslovým zónám Machnín a Ostašov! Pod tímto heslem se vydaly v sobotu odpoledne desítky lidí na pochod okrajovými čtvrtěmi Liberce. Protestovaly proti plánům radnice na zastavění zemědělské půdy průmyslovými a obchodními halami. 

"Nechceme, aby se ještě více zhoršilo prostředí, v němž žijeme," řekl Milan Porš z občanského sdružení Společnost občanů Machnína. V boji proti průmyslovým zónám se lidé z Machnína spojili se sousedy z nedalekého Ostašova. Společnost občanů Machnína a Spolek přátel Ostašova připravili pro účastníky protestu procházku po místech, kde by měly vyrůst průmyslové a obchodní haly. "Trasu jsme volili tak, aby všichni viděli, jak špatně se město stará o své okrajové čtvrtě," upozornil Porš. Pochod vedl po rozbitých silnicích i po komunikaci, která je přetížená kamionovou dopravou. Více než stovka lidí zamířila i do lokality, kde chybí kanalizace. Účastníci protestu našlapali asi osm kilometrů. Z Machnína do Ostašova se přesunuli vedle průmyslové zóny u Stráže nad Nisou. "Lidem tam postavili obrovské haly hned vedle rodinných domů. Jedna z nich se nachází vedle zemědělské farmy s koňmi a dalšími zvířaty," prohlásil Porš.

Mezi protestujícími byli také herec Šaldova divadla Martin Polách a český reprezentant v severské kombinaci Pavel Churavý. "Nelíbí se mi, že by průmyslová zóna zabrala v Ostašově zemědělskou půdu," uvedl Churavý. "Do Ostašova jsme se s manželkou a dvěma dětmi přistěhovali kvůli klidu a neradi bychom o něj přišli. Potřebujeme jiné věci než haly, třeba pořádné hřiště, plyn nebo spravené silnice." Polách žije v Machníně a bude přesvědčovat liberecké zastupitele, ať průmyslové nezařazují do územního plánu. "Jde mi o to ochránit naše bydlení," podotkl. Lékařka Dana Vencálková se v Machníně narodila a její dům stojí nedaleko od rušné výpadovky na Děčín. "Jestli tady vyroste průmyslová zóna, tak abych se bála otevřít okno," konstatovala. Vedení města zóny v Machníně a Ostašově prosazuje především proto, že by v nich vznikla nová pracovní místa. "Na námitky máme čas do jara příštího roku," shrnul Porš. Akce v Machníně a Ostašově se zúčastnil náměstek liberecké primátorky Jiří Rutkovský. Zóny obhajoval. "Pokud ale jejich odpůrci přesvědčí dvacet z 39 zastupitelů o své pravdě, tak se do územního plánu nedostanou," připustil.

zdroj: MF iDnes_Liberec

—————

Zpět