05.12.2012 20:08

Boj o území Ostašov

Průmyslová zóna.Ilustrační snímek

Obyvatelé Ostašova mluví o bitvě o území, kterou teď podle svých slov svádějí s libereckým magistrátem.  „Největší bitva je v současné době sváděna na poli pořizování nového územního plánu, který velmi necitlivě zasahuje do území, a to především plánovanou výstavbou komunikace. Ta má vést napříč Karlinkami i Ostašovem a jednoznačně propojit průmyslovou zónu jih a sever. Stavbou silnice bude hrubě narušen krajinný ráz i současné využívání území, zároveň budou znehodnoceny jedny z posledních zelených ploch. Přitom se nijak neřeší skutečné potřeby obyvatel," uvedla za ostašovské Pavla Haidlová. 

Podle obyvatel okrajové části Liberce hrozí Ostašovu vyšší frekvence kamionů, což znamená zvýšenou prašnost a neúměrný hluk. „Kromě komunikace je územním plánem navrhováno další rozšíření zóny sever směrem k Ostašovu," doplnila Haidlová, jež se spolu s dalšími lidmi podepsala pod petici. Sepsali námitky a připomínky. „Na veřejných projednáních konceptu i návrhu územního plánu, kde se občané vyjadřovali a podávali konkrétní dotazy nebo připomínky, byli nemile překvapeni přístupem některých zastupitelů. Navíc je docela zajímavé, že někteří zástupci města mají právě v Karlinkách své pozemky," tvrdí Haidlová. (O vlastnictví Deník přinese informace v dalších dnech.) 

Jak to vidí město Ostašov, Karlinky a Horní Suchá jsou pro Liberec podle vedení města velmi důležitou oblastí. Je to totiž téměř jediné místo na mapě města, kde ještě lze naplánovat nějaký rozvoj a doplnění poddimenzovaných průmyslových zón. „Ačkoliv se zdá, že Liberec má ploch pro výrobu a průmysl dostatek, ve srovnání s podobně velkými městy tomu tak není," vysvětluje náměstek primátorky Jiří Rutkovský (USZ). Jak Rutkovský dodal, změna územního plánu se bohužel dotýká tisíců pozemků a každý jednotlivý případ představuje potencionální problém. To je také jeden z důvodů jeho dlouhodobého projednávání a veřejných besed. „Územní plán se tvoří na dvacet let dopředu a nové komunikace jsou potřeba pro rozvoj města. Pokud bychom budoucí komunikace odmítli, zastavíme tento rozvoj," řekl už dříve náměstek Jiří Šolc (LO). 

S názory vedení magistrátu nesouhlasí opozice. „Já myslím, že v té situaci je možné hledat výrazně méně konfliktní řešení, než jaké náměstek Rutkovský vytrvale prosazuje. Zároveň bych chtěl říct, že nemluví za všechny zastupitele, když tvrdí, že město tam ty věci, průmyslové zóny, potřebuje. Je celá řada zastupitelů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že by byl vhodnější jiný způsob rozvoje města, než jaký je náměstkem Rutkovským prosazován," nechal se slyšet opoziční zastupitel Liberce Jaromír Baxa (Změna pro Liberec). Změna má za to, že postoj náměstka Rutkovského povede k tomu, že některé části Liberce začnou mnohem důsledněji pracovat na krocích k větší samosprávě. „Budou se chtít osamostatnit. Není se čemu divit, když jim město bude neustále tvrdit, že není jiná možnost, než jakou radnice nyní prosazuje," doplnil Baxa. 

Autor: Romana Prošková

Čtěte více ZDE 

—————

Zpět